Budapest VI. Kerületi
Szinyei Merse Pál Gimnázium
Felnőttoktatási Intézményegység

Kapcsolat

Elérhetőségek

 

E-mail:  posta@terezestigimi.hu

 

Telefon: (1)-312-10-67

 

Cím: 1063 Budapest, Szinyei Merse u. 7-9.

 

Ügyfélfogadás: tanítási napokon 15:00 és 17:50 között.

 

 

 

 TérképHasznos hivatkozásokECDL

ECDL  Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence VizsgaközpontDigitnapló

 

A 2018/2019. tanévtől kezdődően a Felnőttoktatási Intézményegység a tanulók iskolai ügyeinek kezelésére a KRÉTA rendszert használja.

 

A digitális napló az adminisztráció részére elérhető.

Az e-napló linkje: DIGITNAPLÓ ARCHÍV

 Moodle

 

Ez az egyedülálló tanulási platform hatékony online oktatási és tanulási feltételeket biztosít együttműködésen alapuló, és egyéni elsajátítási környezetben is.

Tanáraik ezen a felületen osztják meg a tanulási segédleteket, és osztályszintű levelezést is itt folytathatnak a fórum oldalon.

Tanulóink a beiratkozás és a levelezőrendszerbe történő regisztráció után egyéni hozzáférési azonosítókkal tudnak belépni az online felületre.

A linkre kattintva elérheti a MOODLE rendszert.

 Eseményeink

Tanulmányi kirándulás

2017. április elsején (szombaton) egész napos kiránduláson vettünk részt.

 

Első programként a hét dombra épült városban, Kaposváron a Rippl-Rónai József Emlékházat tekintettük meg.

A festő egykori villája az egyik dombon, a Róma-hegyen található. A tárlatvezető sok érdekességet mesélt a festő életéről, a kiállított tárgyairól és festményeiről. 

 

Egy elkülönített műteremben a festő állványát, festőfelszereléseit és pasztelljeit állították ki, és a falakon sok dokumentum-fénykép segítségével követhettük nyomon a művész életének pillanatait.

 

Jutott idő egy kis sétára, kávézásra és fagyizásra Kaposvár belvárosában. Még reggel a buszon osztottam térképeket és tájékoztatókat a nevezetességekről, ezek segítségével barangolhattunk a napsütésben.

Közel 2 órás program várt ránk a Zselici Csillagparkban Zselickisfaludon.

Először megmásztuk a kilátót, megcsodálhattuk felülről is a Zselici Nemzeti Parkot.

Majd kettévált a nagy létszámú csoportunk, felváltva jártuk be a nemrég átadott látogatóközpontot két csillagász és egy környezetmérnök vezetésével.

Derült idő lévén távcsöves bemutató során megtekinthettük a Napot a 100 milliméter átmérőjű, hidrogén alfa szűrővel ellátott Lunt távcsövön keresztül.

A természeti kiállításon a Zselic élővilágát mutatták be.

Megismerkedhettünk a meteoritok főbb fajtáival, a fényszennyezés környezeti hatásaival, valamint a Hubble űrtávcső történetével és jelentőségével.

A planetáriumban kényelmes székekben relaxálva gyönyörködhettünk a csillagos égboltban, a csillagjegyekben.

A taszári Katonai Repülő Bázison három egykori szerelő, munkatárs várt minket. A taszári harcászati repülő ezredet 1950-ben hozták létre és 2005-ben végleg felszámolták. A délszláv háborúban és az iraki önkéntesek kiképzésében játszott szerepe miatt vált ismertté, az amerikaiak még templomot is építettek a katonáiknak. Az egyre lepusztulóbb repülőtér (3 konyha-étkező földszintes épület, kiképző termek, gyengélkedő, stb.) mellett üdítő látvány volt a múzeum, ami az egykori templomban van berendezve és folyamatosan bővül, gyarapszik.

 

 

 

Beülhettünk egy katapultba, megismerhettük a működését, valamint a négy kiállított katonai vadászgép mellett még fizikázhattunk is: az aerodinamika törvényeit tapasztalhattuk meg egy kiállított hajtómű láttán. 

A dombóvári Fekete István Múzeumban F. Bodó Imre agrármérnök, helytörténész kalauzolt minket. Ő alapította a múzeumot 1995-ben az író özvegyének és a Chicagoban élő fiának a segítségével. Hihetetlen lelkesedése mindenkit magával ragadott. Bogáncs kutya pedig élőben is fogadott.

Nem maradt el a már megszokott, hangulatos közös vacsora. Élményekben gazdagon, alaposan elfáradva érkeztünk haza a késő esti órákban.

Várnainé Benedek Ágnes, matematika-fizika tanár, a kirándulás szervezője

 

 

2017. március 15-én

TÖRTÉNELMI SÉTA MÁRCIUS IDUSÁN  MÓRA FERENC ÍRÓ SZÜLŐHÁZÁBAN ÉS ÓPUSZTASZEREN, A NEMZETI EMLÉKPARKBAN

 

Kiskunfélegyházán Móra Ferenc apró, alföldi, nádfedős szülőházában jártunk, ahol a Kincskereső kisködmön kelt életre az író apjának szűcsműhelyében.

 

 

 Várakozva a Feszty- Körképre

 

 Kirándulásunk fénypontját, a Feszty Árpád ecsetvonásaiból fakadó panorámás körképet megcsodáltuk, mintha mi is a honvisszatérés résztvevői lennénk, hallva a lódobogásokat, halálhörgéseket, köszönve ezt az audio vezetésnek.

 

A Promenád 1896 című kiállítótérben korabeli nagyvárosi életmódba csöppentünk bele, ahol a társadalom valamennyi rétege elevenedett meg.

 

 

2016. október 23-án

iskolánk diákjai tanulmányi kiránduláson, történelmi sétán vettek részt Urbán Marianna tanárnő vezetésével.
A Székesfehérváron található különleges, romantikus Bory várat tekintették meg, melynek tervezője és kivitelezője Bory Jenő építész és szobrász művész volt: "lassan megy a munka, mert nemcsak pénzből épül, hanem lélekből, buzgóságból".
A parkban a fák, virágok és szobrok között kellemes volt a séta. A Százoszlopos udvarban álló történelmi szobrok megelevenedtek a nézők előtt.
A Székesfehérvár közelében található Nádasdladányi Nádasdy kastélyban tárlatvezetővel sétálták végig a termeket.
Az Ősök csarnokában az egészalakos képek tanúskodtak a főúri családnak ősei iránt érzett tiszteletéről.
A tanulók fáradhatatlan tempóban mászták meg a meredeken tündöklő csókakői romvárat.
Majkpusztán a kamalduli – némaságot fogadó – szerzetesek épületegyüttesében található elegáns díszebédlő falain stukkódíszes keretekben falképek tanúskodnak a szerzetesi életről.
Szeretettel várunk minden diákot a legközelebbi, március idusán tartandó ópusztaszeri túránkra.

 

2016. október 1-én tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk érdeklődő diákjai Várnainé Benedek Ágnes tanárnő szervezésében.

Az egész napos program keretében megtekintették Ózdon a Nemzeti Filmtörténeti és Gyártörténeti Élményparkot,

és a szentsimoni római katolikus templomot.

Mátraballán a Csodaszarvas szobornál fényképezkedtek,

sétáltak Mátraverebély-Szentkút zarándokhelyen,

a tari Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkban megismerkedtek a nagy utazó, kutató életével és a buddhista közösséggel.

 

 

"EGY NÉP KIÁLTOTT. AZTÁN CSEND LETT. "  MEGEMLÉKEZÉS AZ 1956. OKTÓBER 23-ÁN TÖRTÉNT ESEMÉNYEKRŐL.